Faceti cunostinta cu tipurile de imagini

Spread the love

Imaginile umplu casutele de e-mail, ocupa spatiu pe calculator si se incarca mai repede sau mai incet la accesarea unei pagini web. Cand lucrezi cu imagini digitale poti folosi diverse tipuri de fisiere pentru diferite imprejurari.

Joint Photographic Experts Group (pe scurt JPEG sau  JPG) este conceput in 1986, si foloseste un algoritm complex de compresie si poate afisa milioane de culori (mai precis 16 777 216). Este folosit atunci cand dimensiunea fisierului de imagine conteaza mai mult decat calitatea imaginii, compresia acestuia putand ajunge pana la 60-75%.

Ochiul uman nu distinge detaliile culorii atat cat distinge luminozitatea sau intunecimea acesteia, deci unele detalii ale culorii sunt omise, acestea completandu-se automat la afisare.

JPG este standardul majoritatii camerelor foto, este un sistem de comprimare „lossy” (cu omitere de date), este compatibil cu majoritatea sistemelor de operare si majoritatea browserelor. Mozilla a creat in martie 2014 formatul mozjpeg, care poate reduce si mai mult dimensiunea imaginilor. Acest sistem de compresie (mozjpeg) este implementat si testat si de Facebook, pentru a micsora dimensiunile pozelor pe aceasta platforma.

In concluzie, JPEG este de regula folosit in imagini statice, de obicei poze reale, cu o multitudine de culori si umbre.

Graphic Interchange Format (pe scurt GIF, pronuntat corect JIF) a fost creat de Steve Wilhite, In 1987. Standardul GIF a fost creat pentru a transfera rapid imagini prin retea, foloseste maxim 256 culori indexate, din care una poate fi transparenta.

Formatul poate fi animat, poate fi intretesut (proces prin care iniial poate aparea o imagine mai neclara, urmand a se adauga detalii odata cu incarcarea acestora prin retea sau de pe hard-disk), poate folosi „dithering”, un proces prin care culorile asemanatoare a 2 pixeli se pot combina rezultand o singura culoare, prin aceasta reducandu-se numarul de culori.

Formatul este fara pierdere de informatie (lossless), iar numarul mic de culori poate insemna dimensiuni ale fisierelor chiar mai mici decat JPEG.

GIF este folosit cu precadere la imagini web cu putine culori, imagini mici, iconte, animatii, imagini simple (schite, margini simple, ilustratii).

Portable network graphics (sau PNG) este un format creat pe la mijlocul anilor 1990 pentru a combina proprietatile GIF si JPEG. Se pronunta ‘ping’, este un sistem lossless (fara pierdere de informatie) si exista in 2 „forme”, PNG8 care este similar cu GIF – 256 culori, 1 bit de transparenta, cu fisiere chiar mai mici decat GIF – si PNG24, similar cu JPEG – milioane de culori, dat fiind ca e lossless conduce la fisiere mai mari decat JPG.

PNG contine canale alpha, care permit transparenta variabila de la perfect opac la perfect transparent, canale care permit translucenta si declorare graduala. Imaginile PNG pot fi puse pe orice fundal mentinand aspectul initial. Unele browsere au probleme cu afisarea acestui format, tocmai datorita canalelor alpha.

PNG se foloseste la imagini web care necesita transparenta si umbriere, precum logourile, imagini care sunt in proces de editare, imagini complexe unde dimensiunea nu este o problema, precum fotografiile.

In concluzie :
JPEG – imagini statice, fotografii, multe culori, umbriri si iluminari de culoare.
GIF – Animatii
PNG – Imagini web (logouri, imagini care necesita transparenta si umbrire), imagini in proces de editare, imagini complexe unde nu intereseaza dimensiunea

You may also like